1.MÁJ

9. 5. 2017
detail

První máj 2017 u Křižíkovy fontány.

Jako obvykle pořádal v Praze naše májově -  mírové oslavy Krajský výbor Komunistické strany Čech a Moravy. Radostnou atmosféru  podtrhlo i slunné počasí. Tentokrát bylo  účastníků mnohem více, než v minulosti. Dle oficiálního sdělení se zde sešlo 1 500 lidí, ale autor příspěvku to odhaduje na více, lavičky obzvláště u podia, byly plné. Ostatně, můžete se podívat na fotku, pořízenou na začátku shromáždění.

Proti minule přibylo lidí ve střední věkové kategorii a hlavně mladší generace. K oživení přispěl i ten růžový kocour, poskakující do rytmu hudby, doprovázený sličnou mladicí. Jak sám uvedl, účastnil se pouze za sebe, pro radost. Dalších mladých i se svými malými ratolestmi, také přibylo.

Jako obvykle konferovala celý program velmi  pohledná (jak to dělá?), temperamentní Mgr. Marta Semelová, zastupitelka v Magistrátu Hl.M.Prahy, poslankyně PČR, vícekrát obhájená ve své profesi pedagožky. Hudební produkci zajišťovala hudební skupina TOX Poděbrady. Návštěvníci se nejvíce těšili na hlavní bod programu, vystoupení našich nejvyšších představitelů. Tato část byla uvedena Písní práce.

Soudruh Ing Jiří Dolejš podtrhl ve svém projevu problém nezaměstnanosti. Vyzdvihl nutnost vzájemné solidarity pracujících v zápase o spravedlivější ohodnocení jejich práce. Cituji: "zdanění velkého kapitálu není trestem, nýbrž vrácení peněz tam, kam patří, Každý devátý občan v ČR ví, co je dlužní chomout."Uvedl také,  jaké nabízejí komunisté řešení., na rozdíl od pravice, reprezentované ANO a ODS i obavy z tohoto možného budoucího konglomerátu. Připomněl rovněž, že naše země žije již 72 let v míru, ne tak jiné národy. Válečné hrozby podporované i nově zvoleným americkým prezidentem stále trvají.

Po jeho projevu zazněla česká a slovenská hymna a na podium vystoupili pražští kandidáti KSČM pro volby do  Sněmovny, zahraniční hosté z Kuby, Vietnamu, ve zdravici  promluvil i šéfredaktor italského komunistického časopisu MARX 21, Andrea Catone. Velice zaujal i host  májových oslav, armádní generál Miroslav Vacek. Podotkl, že USA potřebují  ostatní země, jako přívěsky pod rouškou NATO. Už mnoho lidí poznalo kam je naše republika směrována, rozkrádána a předávána do cizích rukou.

Nutno poznamenat že i na tomto ročníku oslav byla  skupina lidí s americkými, tibetskou a vlajkou NATO a různými hesly. Byli chráněni početnou skupinou členů antikonfiktního týmu. Před nimi byl špalír našich účastníků s rudými vlajkami. Někteří se s nimi pokoušeli diskutovat. V tomto byl velice aktivní náš soudruh Chaloupka, člen VV KSČM Prahy 5. Dle osobní zkušenosti to bylo jako házení hrachu na zeď. K žádnému otevřenému střetnutí nedošlo, valná většina návštěvníků je ignorovala.

Nechyběly stánky Levicového klubu źen, sdružený stánek SPAs, nakladatelství Futura, petiční stánek za vystoupení z NATO, organizovaný SDS, stánek mladých komunistů, diskusní tribuna. S potěšením nutno konstatovat, že nechyběli členové KSČM z Prahy 13 a jejich sympatizanti. Těch našich členů mohlo být více. O občerstvení pečovalo i několik stánků s rychlou nabídkou občerstvení

O monumentální závěr se postarala sama Křižíkova fontána s doprovodem souboru skladeb ze světového operního, operetního a muzikálového žánru, zpívaných geniálním italským mistrem ultra, signorem Pavarottim.

Míšek,Praha,3.5.2017
ZO 1304