Občané Prahy 13 nechtějí dům Alfa

1. 3. 2017

V málo vhodnou dobu 3. ledna 2017 od 9.00 probíhalo na radnici Prahy 13 projednání záměru soukromého investora postavit vedle Zimního stadionu bytový dům Alfa. Malá zasedačka nestačila, ve švech praskala i podstatně větší zasedačka rady. Nebylo divu.

Sídliště Stodůlky, Luka, Lužiny (a velká část Nových Butovic) jsou natolik husté, že by v nich měl platit zákaz jakékoliv další výstavby. Zásadní problém je, že špatný územní plán hlavního města Prahy zde další výstavbu připouští a nový územní plán Prahy zůstává v nedohlednu. Plán postavit obytný dům Alfa znamená další zahuštění výstavby. Znamená zhoršení beztak špatné dopravní situace, protože obyvatelé uvažovaných 56 bytů budou vesměs motorizovaní. Ubude parkovacích míst, protože počet parkovacích stání v novém domě bude nedostatečný a vozidla jezdící na stlačený zemní plyn v něm nebudou moci parkovat. Ubude zeleně. Počty, že za každý pokácený strom bude vysazen strom nový, na tom moc nezmění. Trvá mnoho let, než strom trochu vyroste.

Za hazard mnozí považují záměr stavět dům Alfa nad tubusem metra. Prý to podle expertů Dopravního podniku hl. m. Prahy jde. Máme zkušenosti, že, dopravní odborníci odkývají cokoliv. Čítankovou ukázkou všeho schopnosti dopravních odborníků je jejich jednotné tutlání nekonečného seriálu afér na stavbě pražské Blanky či dálnice D 8 přes velká sesuvná území v Chráněné krajinné oblasti České středohoří.

Vibrace se neřeší, přestože nový dům stavěný vedle stanice metra Luka způsobil, že obyvatelé řady domů v okolí slyší jet každý vlak metra.

Projekt domu Alfa má již poměrně dlouhou historii. Rada MČ Prahy 13 s ním opakovaně nesouhlasí. Stavební úřad vydal dvakrát nesouhlasné stanovisko, poprvé v roce 2011. Odvolací stavební odbor magistrátu jej ale opakovaně zrušil. Spor o tento projekt se dostal až před Nejvyšší správní soud. Ten bohužel rozhodl v neprospěch Prahy 13. O zájmy občanů opravdu nejde. Otázkou zůstává, jak postupovat dál. V každém případě bude v případě souhlasného stanoviska nutné žádat provedení posuzování vlivů na životní prostředí – EIA.

Strana zelených na Praze 13 na svém internetu tvrdí, že je jediná proti stavbě domu Alfa. Není to pravda. Nikdo v zastupitelstvu od počátku tuto stavbu nepodporoval. Protože zelení mají více primátorku pro územní plán (nejprve Matěj Stropnický, po té Petra Kolínská), vzniká otázka, jak pracují na úrovni Prahy. Nejen že nezvládají příslušné odbory řídit, ale prosazují velmi špatný a nezákonný tzv. „metropolitní plán“, přestože je v rozporu s platným zákonem o územním plánování a stavebním řádu.

Nepřekvapuje, že se na slyšení na projekt sypala kritika. Pravda, nejednou emotivní. Ta zástupcům investora nevadí. Nebylo též povzbudivé, když jednání brzy po zahájení opustil místostarosta Pavel Jaroš (ČSSD), který řídí mimo jiné dopravu a životní prostředí.

Autor: 
Ing. Jan Zeman CSc.
Zdroj: 
MO Praha 13