Přestala téci voda

1. 4. 2022

V úterý 29. března 2022 kolem půl šesté večer točím vodu do varné konvice na čaj. Mám pocit, že je nižší tlak vody. Nevěnuji tomu pozornost. Chyba. O dvě hodiny později se svou paní zjišťujeme, že neteče voda. Nemáme natočený ani hrnek. Odmítám paniku, deset velkých pet lahví s limonádami zajišťuje pití pro dva v nejhorším i na týden. Problémem je ale skutečnost, že mě v pátek čeká jisté lékařské vyšetření, kam bych se měl dostavit mimo jiné umytý.

Na internetu zjišťujeme, že při opravě vodovodu u zdejšího vodojemu Kopanina v Líšnické ulici došlo k havárii na vodovodních řadech DN 800 a DN 600. Prakticky celá Praha 13 a několik sousedních obcí, asi 77 tisíc odběratelů, je rázem bez vody. Jisté je, že voda minimálně do zítřka nepoteče.

Trousící se lidé s kbelíky říkají, že se objevily první cisterny nouzového zásobování pitnou vodou. Beru kbelík, vyrážím pro vodu. Menší fronta na vodu. Tedy, když naberu vodu do kbelíku, je již fronta dvojnásobná. Naštěstí nedochází k pošťuchování, slovním výpadům či k předbíhání. Malé dítě chce také točit kohoutkem na vodu u cisterny. Matka ho drží za ruku. Nelíbí se mu to. Tak už to bývá.

Krizový štáb Prahy 13 rozhoduje o zavření radnice, základních škol, mateřských školek…

Sídliště Velká Ohrada má 10-12 tisíc obyvatel. Pro ně je přistaveno jen pět menších cisteren nouzového zásobování vodou. Rozhodně to není moc. Problém je, že havárie je opravdu veliká rozsahem. Každou chvíli je ta či ona cisterna prázdná. Na výpomoc jsou přivoláni místní hasiči. Přiváží další vodu. Na chodnících, ale také na chodbách paneláků a ve výtazích jsou vidět loužičky. Hold, jisté množství nedostatkové vody se rozlije cestou.

Na internetu Veolie se objevuje zpráva, že voda poteče ve čtvrtek dopoledne. Později je zpráva upravena s tím, že by mohla téci již ve čtvrtek ráno. Tato úprava zprávy později zmizí. Voda neteče ve čtvrtek ráno, ani v poledne. Podle internetu měla již dávno téci. Neteče. Nebude to jen tím, že Velká Ohrada je od místa nehody poměrně daleko.

Ve čtvrtek kolem 17.00 konečně začíná na sídlišti Velká Ohrada opět téci voda. Ulevuje se tak jistě prakticky všem. Zkrátka a dobře, bez vody není života. Proto bychom si vody měly náležitě vážit. Lidská praxe, bohužel, často vypadá jinak.

Autor: 
Ing. Jan Zeman, CSc.
Zdroj: 
ZO KSČM Praha 13