Jaké bylo zastupitelstvo MČ Praha 13 dne 9. června 2021?

16. 6. 2021

Převážně krátké, pracovní a s rouškami. Koronavirus ještě neskončil, bohužel. Nejdůležitějším bodem jednání zastupitelstva byl jistě závěrečný účet Městské části Praha 13 za rok 2020. Jistě, hospodaření od března probíhalo v bojových podmínkách koronavirové pandemie, což mělo vliv i na hospodaření městské části i jí řízených organizací. V této souvislosti bych některé problémy hospodaření bral benevolentněji, byť lehce přebytkové hospodaření (zisk asi 1 mil. Kč) není špatný výsledek. K tradicím patří, že opoziční piráti a zelení se na místo věcných problémů hospodaření Prahy 13 věnovali formálním věcem, jako že materiál nedostali elektronicky, ale na papíře, byť elektronická verze byla v souladu se zákonem vyvěšena na internetu Prahy 13.
Za posledních asi 20 let se již potřetí řeší sesedání části budovy základní školy v Mohylové ulici na Lužinách. Mám za to, že ty předchozí stabilizace podloží byly poněkud odfláknuty. Překvapením je kaverna (doslova jeskyně), náhle se objevivší pod tělocvičnou základní školy Mládí. Za špatné považuji, že odbor sociální péče nevyčerpal asi 1,3 miliónu z disponibilního rozpočtu. Nechce se mně věřit, že by nebyli lidé v sociální nouzi, potřebující pomoc tím spíš, že pandemie řádila i na Praze 13. Piráti a zelení účet, podobně rozbor hospodaření Prahy 13 za 1. čtvrtletí 2021 (tradičně bez překvapení) a rozpočtové změny za leden až květen nepodpořili, byť věcně proti mnoho neuvedli.
Dosti se diskutovalo kolem poskytnutí dotace na rozvoj sportu. Předmětem sporu se stal i skatepark, jehož projekt počítá s náklady asi 15 mil. Kč. V Řepích podle pirátského zastupitele Mucaly prý skatepark postavili za pouhých 3,5 mil. Kč. Tak velký rozdíl stojí jistě za vysvětlení. Samozřejmě, cena není jediným kritériem hodnocení takového projektu. Uvolněnému radnímu Michalu Drábkovi za ANO 2011 byly rozšířeny kompetence o oblast podpory pro dostupné družstevní bydlení. Kupodivu, pirátu a zelení to nepodpořili. Podnět na pořízení změny územního plánu v oblasti autobusové smyčky Velká Ohrada mě překvapil. Na úkor zeleně má být smyčka rozšířena a na jižní straně vybavena chodníkem, byť tam nelze předpokládat větší užívání nejen dětmi. V tomto smyslu jsem jako občan Prahy 13 vystoupil. Podnět byl ale odhlasován s výjimkou tří zelených a jednoho piráta.
Další body „drobného hospodaření“ prošly velmi rychle a téměř jednomyslně. V dotazech a interpelacích si starosta Vodrážka (ODS) pochvaloval dostatečné testovací kapacity na Praze 13 a existenci očkovacího centra na Praze 13. Piráti a zelení interpelovali stavební řízení v sousedních Řeporyjích, které v lokalitě pod Řeporyjskou skálou proběhlo, aniž by bylo vyvěšeno na internetu stavebního úřadu Prahy 13 a úřadu v Řeporycjích. Pokud tomu tak opravdu je (nebylo to zpochybněno), pak zde došlo k porušení stavebního zákona. V interpelacích jsem upozornil na časté porušování karantény a na řádění části návštěvníků Prokopského a Dalejského údolí a položil otázku, zda by přece jen nebylo možné více apelovat na občany, byť ne všichni jsou z Prahy 13.

Autor: 
Ing. Jan Zeman, CSc.,
Zdroj: 
MO KSČM Praha 13