AltInfo 07. 10. 2016

7. 10. 2016

Průmysl se v srpnu nadechnul k velkému výkonu. Srpnová průmyslová produkce plně vykompenzovala svůj červencový pokles. Ten nastal v důsledku celozávodních dovolených ve velké části automobilového sektoru.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/byznys/prumysl-se-v-srpnu-nadechnul-k-velkemu-vykonu/

 

Z Babišových novin zaznělo, co čeká Sobotku, pokud ve volbách nezíská alespoň pět hejtmanů. Bohuslav Sobotka vytyčil sociálním demokratům jasný cíl – získat sedm hejtmanů a devět senátorů. Mezi sociálními demokraty prý ale zaznívá, že hranice úspěchu je už na kvótě pěti hejtmanských křesel. ČSSD má nicméně oproti hlavnímu konkurentovi hnutí ANO výhodu zkušených vyjednavačů, kteří bravurně zvládají zákulisní dohadování o koalicích. Sociální demokracii tedy stačí skončit kolem druhého či třetího místa ve většině krajů a vyjednat nové koalice. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Z-Babisovych-novin-zaznelo-co-ceka-Sobotku-pokud-ve-volbach-neziska-alespon-pet-hejtmanu-457062

 

Jiří Paroubek: Proč Babiš s Jančurou lžou? Ve volební kampani ke krajským a senátním volbám, která je vedena ve zcela poklidném rytmu a naprostém klidu, vyčnívají svou extrémní hysterií pouze dvě osoby. Jeden velký a jeden malý oligarcha. Tedy Babiš s Jančurou.

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/jiri-paroubek-proc-babis-s-jancurou-lzou.html

 

Miloš Zeman ve Zlínském kraji volby nevolby ocenil korektní protesty. Je to moje čtvrtá návštěva Zlínského kraje. Ta třetí se odehrávala téměř přesně před rokem a to bez ohledu na to, zda se zrovna konají nebo nekonají volby. Ostatně za rok budou parlamentní volby, a já přesto přijedu zas,hlásil prezident Miloš Zeman.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/milos-zeman-ve-zlinskem-kraji-volby-nevolby-ocenil-korektni-protesty/

 

Zjistili jsme: Peroutkova vnučka Kaslová válčící se Zemanem je i vnučkou protektorátního premiéra odsouzeného za kolaboraci. Nemůže za své předky, říká historik, ale... EXKLUZIVNĚ. Na internetu kolovaly na různých blozích a v diskusích informace, že vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová, která vede spor s prezidentem republiky Milošem Zemanem, je současně i vnučkou protektorátního ministerského předsedy Richarda Bienerta, který byl po 2. světové válce odsouzen za kolaboraci. ParlamentníListy.cz tedy tuto informaci prověřovaly a sama Kaslová redakci ParlamentníchListů.cz tuto informaci potvrdila. Potvrdil ji i profesor historie Jan Rataj, který se zabývá obdobím druhé republiky a protektorátu. „Když se mě na to ptáte, tak potvrzuji, že to je pravda. Samozřejmě chci opravdu velmi zdůraznit, že paní Terezie Kaslová nezodpovídá za své předky. Jedním jejím dědečkem byl Ferdinand Peroutka a druhým jejím dědečkem byl protektorátní premiér a ministr vnitra Richard Bienert. Takže chci zdůraznit, že zde nejde o paní Kaslovou, ale ten rodinný vztah nasvědčuje tomu, že Peroutka měl v té době úžasnou protekci a že ta jeho rodina nepatřila zrovna mezi odbojáře,“ řekl ParlamentnímListům.cz profesor Rataj.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zjistili-jsme-Peroutkova-vnucka-Kaslova-valcici-se-Zemanem-je-i-vnuckou-protektoratniho-premiera-odsouzeneho-za-kolaboraci-Nemuze-za-sve-predky-rika-historik-ale-456965

 

Generalita USA předpovídá „krvavé" války s Ruskem a Čínou. Američtí generálové na výročním zasedání Asociace amerických pozemních sil hodnotili pravděpodobné budoucí války a na Rusko a Čínu se snesla hora temných vyhrůžek.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/generalita-usa-predpovida-krvave-valky-s-ruskem-a-cinou/

 

Masakr v Aleppském kotli: VKS RF a ozbrojené síly Sýrie rozdrtily údernou skupinu teroristů. VKS RF a syrská armáda ničivě udeřily na teroristy v Aleppo. Podrobnosti sdělil Russkoj vesne armádní zdroj. "V posledních dvou týdnech různé skupiny teroristů západně od Aleppa shromažďovaly síly a zbraně k útoku na vládní vojska, která obléhají město. "Čekaly, až dosáhne koncentrace sil a zbraní teroristů na výchozím území maximálního počtu, těžké a raketové dělostřelectvo syrské armády s podporou VKS Ruska a syrského bombardovacího a útočného letectva pak zasadily masivní úder na pozice teroristů. Při úderu bylo na ně shozeno několik desítek tun munice různé ráže, což způsobilo, že ztráty se počítaly na stovky mrtvých a raněných, mnohačetné vraky hořící techniky teroristů šlehaly jasné plameny několik hodin a neměl je kdo hasit", dodal zdroj. Teroristé z kdysi hrůzné úderné skupiny prchali ze svých hořících pozic, odhazovali zbraně, vybavení a raněné spolubojovníky, zanechávali je ve vše pohlcujícím ohni, který zachvátil jejich pozice.

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/masakr-v-aleppskem-kotli-vks-rf.html

 

Sputnik se postavil na ochranu svobody slova v Estonsku. Sputnik Eesti se obrátí na mezinárodní organizace pro ochranu práv novinářů s oficiální žádostí o vysvětlení jednání tiskové služby Ministerstva obrany Estonska, které včera odmítlo Sputniku akreditaci na tiskovou konferenci za účasti ministrů obrany Ukrajiny a Estonska a obvinilo redakci z „propagandy Putinova režimu“.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/20161007/3930119/Sputnik-ochrana-svoboda-slova-Estonsko.html

 

Amerika si zaslouží něco lepšího, ale co je ještě důležitější, svět si zasluhuje něco lepšího. Jedinou skutečností, s níž se do první prezidentské debaty vstoupilo, a která nebyla širokou veřejností rozpoznána, bylo to, že nezáleží na tom, jak si Clintonová vede a co říká, ačkoliv její kolaps na pódiu by byl zcela jistě dosti přesvědčivou záležitostí.

Podrobně: http://www.zvedavec.org/komentare/2016/10/7048-amerika-si-zaslouzi-neco-lepsiho-ale-co-je-jeste-dulezitejsi-svet-si-zasluhuje-neco-lepsiho.htm

 

Jan Campbell: Ultimátum Putina. Při srovnání dění ve světě, v Evropě a některých státech EU, jak ho popisují západní masová média, se změnami v chování především občanů mladého a středního věku, které mohu pozorovat jak na Západě, tak i na Východě, s tím málo co vím, se mi nabízí otázka: není možné, že si lidé přejí změnu i za cenu zničení, protože si neuvědomují, že neví nic o tom, co přijde po zničení? Konflikt mezi USA a Ruskem se totiž dostává na úroveň, na které se může stát pro vůdce obou atomových velmocí nekontrolovatelným. Putin dnes nepožaduje žádnou omluvu, žádné vysvětlení nebo propuštění ruských občanů z amerických věznic. Zcela jasně ale požaduje zrušení všech sankcí ve vztahu k Rusku, kompenzaci nejenom za sankce proti Rusku, ale i za proti-sankce Ruska, zrušení zákona Magnitského, podstatné snížení vojenské přítomnosti USA ve východní Evropě, zřeknutí se konfrontační politiky s Moskvou a další. Jinými slovy: 1) Putin požaduje kapitulaci USA v prvním komplexním boji současné tzv. hybridní války, abych použil název, na který si veřejnost zvyká. 2) Putin ukazuje světu, především EU, že s USA je možné mluvit ještě tvrději, než oni sami mluví s druhými, včetně asymetrických spojenců, přátel a sluhů. 3) Putin ukazuje, že se blíží červená čára urážení jeho osoby a ruského lidu, při jejímž překročení se medvěd staví na zadní a ukazuje svoji velikost a sílu. Připomínám, že v přírodě v takové situaci slabší mizí. Proto nedochází k boji se silnějším medvědem. K ultimátu a praktickému ponížení USA došlo po následujících dvou prohlášeních USA: 1) mluvčí US Department si dovolil prohlásit, že Rusko může začít s odvozem pytlů plných trupů svých vojáků ze Sýrie, a že se mohou uskutečnit teroristické útoky v ruských městech. 2) Pentagon se krátce po prohlášení mluvčího US Department nechal slyšet, že je připraven provést preventivní jaderný útok na Rusko.

Profesionální pozorovatelé a pozorní čtenáři si mohou již dnes složit lego-obrázek, který jasně dokazuje ztrátu prestiže USA na mezinárodní aréně a ničení sama sebe svými zbraněmi. Obrázek nabízí levnou lekci Paradoxu demokracie: 1) ničí se sama, a současně, 2) se chrání nedemokratickými prostředky. Proto nelze vyloučit, že se mladší než já dožijí doby, kdy část americké elity bude sedět v Haagu nebo jinde a čekat léta na rozsudek, podobně jako je tomu v Guantánamo. USA se dostaly do slepé uličky, ve které se jim nabízejí tři zásadní možnosti: 1) začít atomovou válku a tím realizovat své hrozby, potřebu nebo přání, 2) smířit se s novou rolí ve světě a začít se chovat adekvátně, 3) USA role bude vylučovat možnost aktivní spolupráce s jedním z center tvořícího se mnoho-polárního světa. Skutečnosti a historická pravda americké politiky a politiků, dovolují si představit, že je dostatek pomatených v US elitě, kteří nejsou schopni přiznat kvalitu změn a vztahů ve světě a risknou válku. V každém případě se budou USA muset rozhodnout, tak nebo jinak. Jinak, také znamená pro USA potenciální ztrátu svých asymetrických spojenců, přátel a sluhů, kteří se prokazatelně odlišují trpělivostí od Ruska a prezidenta Putina, kteří se dlouhá léta snaží stát suverénními státy a půjdou tam, kde se blýská na lepší časy.

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/jan-campbell-ultimatum-putina.html

 

Šojgu zhodnotil hlavní výsledky roční operace ruských VKS v Sýrii. Vysoce přesné dalekonosné zbraně, výzbroj a vojenská technika projevily svou efektivitu během operace ruského letectva v Sýrii, kde se podařilo stabilizovat situaci a osvobodit značné území od bojovníků, řekl ministr obrany RF, armádní generál Sergej Šojgu.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/20161006/3924989/sojgu-vysledky-ruske-vks-syrie.html

 

Ivan Kratochvíl: Bude válka? (Litoměřický seminář 2016).

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/ivan-kratochvil-bude-valka-litomericky.html

 

Analytik Forbesu: Evropa spustila pekelný stroj k sebezničení. Zatímco Rusko zvyšuje vojenský potenciál a ukazuje svou sílu, Evropa není schopná ukázat nic kromě absence solidarity a nekonečných hádek, píše Forbes.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/20161006/3927898/analytik-forbes-evropa-spustila-pekelny-stroj.html

 

Světu může být "horko", a to doslova. Teroristé s jadernými zbraněmi. Bývalý šéf armády a pedagog CEVRO institutu Jiří Šedivý varuje. ROZHOVOR. Po odstoupení Ruska z dohody o jaderném odzbrojování se bezpečnost ve světě může rapidně zhoršit, myslí si někdejší nejvyšší vojenský velitel Armády ČR a pedagog vysoké školy CEVRO Institut Jiří Šedivý. Dále uvádí, že také různé teroristické skupiny se potom mohou snáze dostat k různým jaderným technologiím v destabilizovaných zemích. „Je to rozhodně Putinův krok k tomu, aby posílil svoji pozici. Rusko totiž v konvenční výzbroji nedosahuje úrovně Severoatlantické aliance a chce tuto disproporci zřejmě vyrovnat svým větším jaderným arzenálem. Je to také ze strany Kremlu zcela jasná zpráva o tom, že se nevzdává svých světových velmocenských ambicí,“ dodává ještě známý bezpečnostní expert.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Svetu-muze-byt-horko-a-to-doslova-Teroriste-s-jadernymi-zbranemi-Byvaly-sef-armady-a-pedagog-CEVRO-institutu-Jiri-Sedivy-varuje-456971

 

Pentagon zareagoval na rozmístění ruských S-300 v Sýrii. Ministerstvo obrany USA podnikne odvetná opatření na rozmístěné ruských protiletadlových komplexů S-300 v Sýrii, prohlásil tiskový tajemník Pentagonu Peter Cook. Takto odpověděl na rozhodnutí Moskvy o přesunu systémů PVO na ruské základny.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/20161007/3929145/Pentagon-reakce-rozmisteni-ruske-S-300-Syrie.html

 

Roztočí se spirála nových sankcí proti Rusku, tentokrát za Sýrii? Šéf Výboru pro zahraniční vztahy Bundestagu Norbert Röttgen uvedl, že je Německo skutečně připraveno uvalit nové sankce proti Rusku kvůli situaci v Sýrii, sdělil deník Süddeutsche Zeitung.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/roztoci-se-spirala-novych-sankci-proti-rusku-tentokrat-za-syrii/

 

Už dost lhaní světu! Přečtěte si unikátní poznatky obsluhy Buku v kontextu sestřelu MH17. Na blogu ruského publicisty Nikolaje Starikova byly zveřejněny unikátní poznatky bývalého vojenského profesionála sloužícího u systému protivzdušné obrany (PVO) Buk. Autentický „rakeťák“ doslova rozmetává laické a vykonstruované závěry takzvaného „mezinárodního týmu vyšetřovatelů“. Zničení malajsijského Boeingu bylo klasickou provokací. Jednou z těch, které Západ v minulosti použil už mnohokrát. V rychlosti mě napadá případ korejského Boeingu (jde o známý případ KAL 007 z 1. září 1983 – pozn. překl.), záměrně navedeného do vzdušného prostoru SSSR. Nebo o takzvaný Tonkinský incident, který Američanům posloužil jako záminka pro napadení Vietnamu (v roce 2005 se na světle světa objevily dokumenty dokazující, že Tonkinský incident nebyl ničím jiným než uměle zfabrikovanou provokací). A co zničení newyorských „dvojčat“ a náraz letounu do budovy Pentagonu 11. září 2001? Nebo řada zvláštních teroristických útoků v hlavních městech evropských zemí, při kterých s sebou teroristé nosí osobní doklady a pečlivě za sebou zanechávají stopy, aby usnadnili práci vyšetřovatelům.

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/uz-dost-lhani-svetu-prectete-si.html

 

Náčelník generálního štábu amerických ozbrojených sil v děsivém projevu začal vyhrožovat Rusku, Číně a globalistům zničující válkou! Náčelník generálního štábu amerických vojsk gen. Mark Milley ve svém šokujícím projevu ze včera zaútočil na Rusko, Čínu, Írán a Severní Koreu dosud nejostřejším prohlášením, které kdy za posledních několik dekád se ozvalo z amerického Pentagonu. Generál Milley ve svém projevu naprosto flagrantně vyhrožoval celému světu, že kdokoliv se pokusí ohrozit současný americký styl života a kdokoliv bude odporovat Spojeným státům, toho americké ozbrojené síly domlátí takovým způsobem, jako ještě nikdy předtím. Generálův projev musel v Moskvě rozsvítit červená tlačítka poplachu, protože takovéto ostré výroky z úst náčelníka amerických vojsk přicházela naposledy v 50. letech minulého století v dobách McCarthyismu. Americké neúspěchy v Sýrii, Rusy vybombardovaný americko-izraelský bunkr v Aleppu a ruské pozastavení likvidace plutonia tak nyní přineslo nejostřejší reakci šéfa amerických generálů. Situace eskaluje. Někdo se tomu diví? Tohle má jasné parametry neodvratné konfrontace. Zásadní body z jeho projevu jsou zachyceny ve videu nahoře, které jsme převzali od Infowars a já jsem k němu vytvořil titulky.

Podrobně: http://aeronet.cz/news/video-a-je-to-tady-nacelnik-generalniho-stabu-americkych-ozbrojenych-sil-v-desivem-projevu-zacal-vyhrozovat-rusku-cine-a-globalistum-znicujici-valkou-cz-titulky/

 

Lavrov prohlásil, že ruské S-300 a S-400 v Sýrii nikoho neohrožují. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil v komentáři k rozmístění ruských S-300 v Sýrii, že Moskva prostě potřebuje zajistit bezpečnost svých sil v SAR.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/20161006/3927043/lavrov-ruske-s300-s400-nikdo.html

 

Spojené státy zápasí samy se sebou, říká Kmoníček. A Blízký východ mezitím... Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček poskytl velký rozhovor páteční MF Dnes. Konstatuje v něm mimo jiné, že existence Islámského státu je v jedné věci světu prospěšná, byť je to jen jedna jediná věc. Svou roli v tom hraje i skutečnost, že Rusové na Blízkém východě ukazují, že se s nimi musí počítat a Američané možná tak trochu nevědí, co vlastně chtějí. Pokud jde o uprchlickou krizi, tak se podle Kmoníčka vyřeší spíše stabilizací poměrů v Libyi, protože z Afriky teď přichází do EU pomalu víc migrantů než z Blízkého východu. Řešením tedy je napomoct jediné vládě k ovládnutí celého území státu a tato vláda pak bude mít důvod být Západu vděčná a zastaví africké uprchlíky ještě na svém území. Podle Kmoníčka je pozdě zastavovat uprchlíky na moři nebo dokonce až v Itálii. Musíme prý začít už v Libyi.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Spojene-staty-zapasi-samy-se-sebou-rika-Kmonicek-A-Blizky-vychod-mezitim-457089

 

Německý historik: na rozdíl od nás, Putin vede „velkou hru“. Rusko na světové scéně působí podobně jako velmoci v minulých stoletích, řekl historik a profesor Bonnské univerzity Harald Biermann v rozhovoru pro německou vysílací společnost ARD.

Podrobně:  https://cz.sputniknews.com/nazory/20161006/3924428/nemecky-politik-putin-velka-hra.html

 

Radikálové v Rusku: Obnovit vojenské základny na Kubě a ve Vietnamu! Zástupce vedoucího frakce strany „Spravedlivé Rusko" ve Státní dumě Oleg Nilov je přesvědčen, že by se měly ruské vojenské základny vrátit na Kubu a do Vietnamu.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/radikalove-v-rusku-obnovit-vojenske-zakladny-na-kube-a-ve-vietnamu/

 

Pavel Kopecký: V březnu to vypukne. Británie bude nezávislá a omezí imigraci. Pavel Kopecký komentuje poslední vývoj na Britských ostrovech po výroční konferenci konzervativců v Birminghamu, která evropské lídry jistě nepotěšila, zatímco nás může inspirovat. Mayová to ve svém projevu v Birminghamu řekla jasně. "Zákony se už nebudou dělat v Bruselu, ale ve Westminsteru. Tyto zákony nebudou interpretovat soudci v Lucemburku, ale u soudci v této zemi." A pokračovala: "Podoba vztahů s EU bude zcela nová a nelze o ní uvažovat s ohledem na minulost ani jako o švýcarském či norském modelu." Z toho mimo jiné vyplývá, že jim Brusel nebude mít co mluvit do kontroly vlastních hranic nebo je dokonce nutit k přijímání dalších imigrantů.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Pavel-Kopecky-V-breznu-to-vypukne-Britanie-bude-nezavisla-a-omezi-imigraci-457090

 

WSJ vysvětlil, co musí udělat Trump, aby vyhrál nad Clintonovou. Během předvolebních diskuzí kandidátka na funkci prezidenta USA za Demokratickou stranu Hillary Clintonová udělá cokoliv, aby potopila svého soupeře Donalda Trumpa, ale jestliže republikán udělá správné kroky, bude stát v čele země, píše The Wall Street Journal.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svetovytisk/20160927/3879859/wsj-trump-clintonova-vyhra.html

 

Nálet, který zabil desítky civilistů v Aleppu, provedla koalice USA! Nálet na syrskou obec Sulsana v provincii Aleppo, který zabil desítky civilistů, provedla mezinárodní koalice vedená Spojenými státy, uvedla syrská agentura SANA s odvoláním na své zdroje.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/nalet-ktery-zabil-desitky-civilistu-v-aleppu-provedla-koalice-usa/

 

Neřídím se tím, co říkají Rusové či Američani. Generál Kostelka prozradil, co si o "zinscenovaných útocích" v Sýrii přečetl na izraelském webu. ROZHOVOR. Vzájemný střet v Sýrii si podle exministra obrany a bývalého velvyslance v Rusku Miroslava Kostelky nepřejí Rusko ani Spojené státy. „Snaha omezovat Rusko ze strany Spojených států tady byla, je a zřejmě bude, protože je to součástí jejich geopolitiky. Ale v tomto případě si myslím, že ani Spojené státy nemají zájem na tom, aby v Sýrii vznikla úplně nepřehledná situace,“ řekl generál Kostelka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz k současné situaci v konfliktu v Sýrii. Jedním z bodů dohody bylo, že americká strana dokáže přesvědčit umírněné síly, aby se oddělily od sil Islámského státu a od Al-Nusra. Mám pocit, že se jim to příliš nepodařilo. Ale na obranu Spojených států musím říci, že takový úkol je téměř nezvládnutelný vzhledem k tomu, že je tam několik desítek, možná stovek různých skupin, bojůvek, které mají částečně společné a částečně protichůdné zájmy. A jejich oddělení od těch bojujících džihádistických nebo islamistických teroristických skupin je velmi složité. To se podle mne nemohlo povést. A druhou otázkou je nešťastný útok na syrské ozbrojené vládní síly, který byl proveden Američany údajně omylem. Ale včera jsem si přečetl jeden článek na izraelském DEBKAfile (DEBKAfile je izraelská webová stránka v angličtině, která se zabývá vojenským zpravodajstvím, terorismem a politikou na Blízkém východě. Forbes ji ocenil zařazením do kategorie „nejlepší z webu“. /Zdroj: Wikipedie/), podle názoru komentátorů to byl útok záměrný, ale mimo rozhodnutí nejvyšších představitelů, prý ho organizovali vojáci nebo CIA. Nevím, jestli tomu mám věřit, ale DEBKA byla většinou dost objektivní. Prezident Obama nařídil vyšetřování tohoto incidentu, protože zmařil úsilí státního sekretáře Kerryho. A pak je tu útok na humanitární konvoj. Nedokážu posoudit, kdo v tom má prsty a kdo za to může, tady na Západě říkáme, že za to mohou Rusové a Asad, oni zase říkají, že za to nemohou. Někde se objevilo, že Mezinárodní skupina podpory Sýrie prohlásila, že to byl zinscenovaný útok. Nevím, jestli je to pravda. Snažím se neřídit tím, co říkají Rusové, ani tím, co říkají Američané. Nevím, jestli je to pravda, protože zřejmě ta Mezinárodní skupina neříkala, kým byl útok zinscenovaný. To jsou asi hlavní příčiny toho, co se dnes kolem Sýrie děje.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Neridim-se-tim-co-rikaji-Rusove-ci-Americani-General-Kostelka-prozradil-co-si-o-zinscenovanych-utocich-v-Syrii-precetl-na-izraelskem-webu-457061

 

WT: démonizace Ruska je hlavním předvolebním tahem Clintonové. Kandidátka na prezidenta USA za Demokratickou stranu Hillary Clintonová je natolik zaujatá útoky proti Rusku, že nejspíš zapomněla, že jejím hlavním politickým protivníkem je Donald Trump, píše Washington Times.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/20161007/3926251/WT-demonizace-Rusko-hlavni-predvolebni-tah-Clintonova.html

 

Ukrajinská média: Washington tlačí Ukrajinu k ústupkům vůči Rusku. Ukrajinský portál LIGA.net s odvoláním na zdroje z okolí prezidenta Petr Porošenka píše, že v  příštích dvou týdnech se bude Bílý dům snažit, aby Ukrajina v některých bodech ustoupila Rusku.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/ukrajinska-media-washington-tlaci-ukrajinu-k-ustupkum-vuci-rusku/

 

Ve Spolkovém sněmu potvrdili plány zavést nové sankce proti Rusku. Předseda výboru Spolkového sněmu pro zahraniční politiku Norbert Röttgen prohlásil, že Německo je skutečně připraveno zavést nové sankce vůči Rusku kvůli situaci v Sýrii. Řekl o tom v interview pro Süddeutsche Zeitung.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/20161007/3930033/Spolkovy-snem-potvrzeni-zavedeni-nove-sankce-proti-Rusko.html

 

Die Welt: Syrský konflikt hrozí přerůst v jaderný. Syrský konflikt je stále napjatější a přerůstá do globální konfrontace mezi Ruskem a Spojenými státy, píše Die Welt. Skutečnost, že to není tajné, ale „hlasité a jasné", dokazuje, že „Putin sází na vykalkulované riziko". "Pro Putina je to otázka prestiže a parity s nenáviděnou a obdivovanou Amerikou, pro Američany je to o pokračující přítomnosti mezi Středozemním mořem, Perským zálivem a Indickým oceánem a jejich globální politickou funkcí," tvrdí Stürmer. Na rozdíl od éry studené války, současný konflikt nezachvacuje celý svět ideologicky, ale představuje „klasickou konfrontaci mezi euroasijskými pozemními silami a námořními silami Atlantiku". Zároveň připomíná starý boj o základny, půdu a zdroje. „Hlavní otázkou je, zda stále platí zákaz jaderné války nebo zda jsme v Sýrii svědky začátku konce," dodává novinář deníku Die Welt.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/die-welt-syrsky-konflikt-hrozi-prerust-v-jaderny/

 

V operaci proti IS v Afghánistánu zahynul první americký voják. Seržant armády USA se stal prvním Američanem, který zahynul v Afghánistánu v operaci proti teroristické skupině Islámský stát (IS, v Rusku zakázána), prohlásil mluvčí Pentagonu Peter Cook.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/20161007/3929394/operace-proti-IS-Afghanistan-smrt-prvni-americky-vojak.html

 

Událostí dne bude počet nově vytvořených míst v USA. Dnešní ekonomický kalendář obsahuje průmyslová data z Francie. Srpnové údaje by měly kompenzovat červencové propady jak celého průmyslu, tak jeho zpracovatelské částí.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/byznys/udalosti-dne-bude-pocet-nove-vytvorenych-mist-v-usa/

 

Nobelovu cenu míru získal prezident Kolumbie. Letošní Nobelovu cenu za mír získal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, který dojednal mírovou dohodu s levicovými povstalci z hnutí Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Oznámil to dnes v Oslu norský Nobelův výbor.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/20161007/3930104/Nobelova-cena-mir-prezident-Kolumbie.html

 

"Nepronajímejte byty uprchlíkům!" Ve Švýcarsku se vzbouřili radní. Švýcarsko je mainstreamovými politiky i médii líčeno jako multikulturní ráj, kde obyvatelé s radostí přijímají uprchlíky z celého světa. Jak dokazuje případ záměrně poškozeného azylového centra v kantonu Freibourg, situace v zemi není zdaleka tak „růžová“.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Nepronajimejte-byty-uprchlikum-Ve-Svycarsku-se-vzbourili-radni-456937

 

Autor: 
Oddělení pro ideově-politickou práci a komunikaci ÚV KSČM
Zdroj: 
Internet