Jaké bylo poslední zastupitelstvo Prahy 13, konané dne 9. 12. 2020?

21. 12. 2020

Na můj vkus proběhlo skoro až ve vánoční atmosféře usmíření. Už jen začátek jednání byl překvapivý. Starosta pustil do programu dva body Pirátů a Zelených ohledně změny jednacího řádu, které reagují na pandemickou situaci. Tyto body si koalice s opozicí před jednáním prodiskutovala a dohodla se na jejich znění. Co dalšího si ODSka s Piráty dohodla se ukázalo později.

Rozbor hospodaření MČ Praha 13 za 1. - 3. čtvrtletí prošel hladce a pozitivní zprávou je, že se letos doplatí investice do kotelen ve školách a po deseti letech bude splaceno. 

I rok 2021 bude začínat v rozpočtovém provizoriu, což není u naší MČ nic zvláštního.

Diskuse se vedla nad dotací pro SK Hala Lužiny, z. s. Místostarosta Zeman (ODS) ujistil, že jsou všechny podmínky dotace dobře smluvně ošetřené. Koalice v tomto spolku má partnera, kterého podporuje často. Nepamatuji si rok, kdy si tento spolek nepožádal MČ o dotaci a ta by nesouhlasila. 

Ohledně kultury se diskuze stočila k budoucnosti kultury vůbec. Žádost o účelovou finanční dotaci na zabezpečení kultury v Praze 13 v roce 2021 (Mlejn) prošla bez úprav. KD Mlejn nedílnou součástí kulturní scény na Praze 13, takový základní kámen. 

Ze školní oblasti zaujala žádost o účelovou dotaci na rozvoj sportu - "Trenéři ve škole“. Tento vcelku nový a ambiciózní projekt má bohulibý účel  - zlepšení pohybových aktivit dětí na školách. Dotace na 1 milion korun je v celku vysoká a proběhla k ní i rozsáhlá diskuze. Přes dvě třetiny učitelů na Praze 13 nemá specializaci na výuku tělesné výchovy a zpestření výuky bude pro děti přínosem. 

“Memorandum ve věci regulace podmínek provozování hazardních her na území hl. m. Prahy”. Takto uvedený bod se snažil starosta zabalit do pěkného obalu. Upozorňuje na nekoncepčnost regulace hazardu, nedostatek financí pro rozpočet MČ apod. Ve skutečnosti však jde o spojení několika starostů z různých MČ, kteří společně podají stížnost k Ústavnímu soudu. Omezení hazardu se zase bude odkládat a lobbisté za hazard si budou mastit kapsy. 

 Na závěr jednání pak bylo nachystáno opravdové překvapení, došlo na personální změny ve výborech ZMČ Praha 13. Došlo ke shodě mezi opozičními Piráty a Zelenými s koaliční ODS, ANO, STAN+KDU a opozice získala možnost účastnit se regulérně ve výborech. Co tento posun v situaci zapříčinilo se lze jen domnívat. Je možné, že po rezignaci dlouhodobého kritika starosty - Piráta Murňáka, se otevřela cesta pro nalezení kompromisů. Možná je to příprava na volby do PS 2021, kdy se jednotlivé partaje spojují a pokusí se táhnout za jeden  provaz. 

Nebo jak zmínil sám na jednání pan starosta měl „vánoční náladu“ a Piráti nám už asi do-rebelovali a chystají se zapojit do establishmentu.  

Autor: 
Luboš Petříček, DiS.
Zdroj: 
ZO KSČM Praha 13