Jaké bylo zastupitelstvo MČ Praha 13 dne 11. 12. 2019?

15. 12. 2019

Na rozdíl od zastupitelstva v sousedních Řeporyjích, kde den předtím přepisovali dějiny ve prospěch spojenců nacistů – vlasovců a plivali po památce tisíců obětí vlasovců nejen ve Varšavě, proběhlo jednání zastupitelstva MČ Praha 13 dne 11. 12. 2019 vcelku v klidu a důstojně.

Hospodářské věci prošly hladce, byť většinou bez podpory Zelených a pirátů. Za leden až září 2019 Praha 13 hospodaří s poměrně velkým přebytkem v řádu 60 mil. Kč. I když skutečnost za celý rok nebude tak příznivá (nejvyšší výdaje bývají ve 4. čtvrtletí), nehrozí zde nepříznivý vývoj. Otázkou může být, zda MČ Praha 13 investuje dost. Spor se nesl jen kolem nevelké částky na projekt úpravy Domu pro seniory na objekt, který by částečně fungoval i jako léčebna dlouhodobě nemocných. Zbylé peníze, vyčleněné v roce 2011 na kamerový systém, půjdou na projekty rekuperace tepla ve dvou základních školách, na analýzu možnosti řešení digitalizace škol a školek a na parkování, zejména na Velké Ohradě. Pirátům a zeleným se také nelíbila dotace 600 000 Kč na rekonstrukci podlahy USK Hala Lužiny pro její neprůhledné financování.

Větší spor se vedl o návrh nového statutu časopisu MČ Praha 13 STOP. Pirátům a zeleným se nelíbila zejména zásada, že příspěvek nesmí poškozovat dobré jméno městské části a jejich příspěvkových organizací. Vidí v něm zákaz kritiky poměrů na Praze 13. Starosta David Vodrážka (ODS) kontroval zejména tím, že nově bude jedna strana vyhrazená zastupitelům v každém čísle časopisu STOP, nikoliv ve třech z 10, které MČ Praha 13 vydává za rok. Další spor se vedl o rozsah povoleného hazardu na Praze 13.

Jako občan Prahy 13 jsem interpelovat mrakodrap Nové Butovice, inzerovaný ve STOP z letošního listopadu. Pan starosta před volbami sliboval, že žádnou výškovou budovu na Praze 13 nepřipustí, leč mrakodrap výšky asi 135 m má být nejvyšší budovou v Praze. Těžce by hyzdil zejména Nové Butovice. Zatím to prý na stůl panu starostovi nepřišlo. Nebyl jsem zde v kritice záměru sám.

Interpeloval jsem pokračující zápach z WAFO Chrášťany. Je to už trvalka. Nejen pro Prahu 13. Koalice starostů postižených městských částí Prahy a přilehlých obcí Středočeského kraje se s panem primátorem Hřibem (piráti) sešla až na potřetí. Zápis ze schůzky ale prý není a nebude. Středočeský krajský úřad opakovaně vydává povolení na rozšíření výroby ve WAFO Chrášťany, ač i současný rozsah výroby je svým zápachem pro široké okolí zjevně odpurující. Ani zde jsem nebyl v kritice jediný, o stížnostech občanů nemluvě. Boj prý pokračuje. Měli bychom zde být na jedné lodi napříč politickým spektrem, ale podle všeho ne všichni jsou.

Interpeloval jsem též problémy občanů Třebonic. Jde jednak o zastavené přistavování velkých kontejnerů na tuhý domovní odpad (prý bude obnoveno až v březnu 2020), jednak o novou výstavbu, neprojednanou s místními občany. Má sice honosný název „Ekodomky“, ale občané Třebonic mají obavu. Za značku Eko se nejednou vydává lecos. Vedení Prahy 13 prý nemá páky přimět investora, aby s místními komunikoval.

Autor: 
Ing. Jan Zeman
Zdroj: 
MO KSČM Praha 13