Jaké bylo zastupitelstvo MČ Praha 13 dne 18. září 2019?

19. 9. 2019

Došlo k další obměně, zastupitele ODS pana Matýska nahradila paní Miroslava Váňová. Rezignující zastupitel měl zřejmě konflikt zájmů.

Na zastupitelstvu (i mimo něj) se nejčastěji vedou boje o peníze na tu či onu veřejnou či pseudo-veřejnou potřebu. Na zastupitelstvu Prahy 13 zprávy o hospodaření a o rozpočtových změnách procházejí bez diskuse. Neuvěřitelné. Bylo tomu i 18. září 2019.

Zato opoziční Zelení a piráti rozpoutali dvě pseudobitky. První se týkala bodu „Prodej pohledávek za neplacení nájemného“ dvou bytů, uvolněných exekucí. Totiž, bytová politika jednotlivých koalic vedených ODS na Praze 13 byla mizerná. V rámci zákonných mezí rada MČ Praha 13 zvyšovala nájemné vždy maximálně až na dnešních 78,5 Kč/m2 a měsíc. Tehdy (rok 2005) to bylo hodně, byť v rámci Prahy zdaleka ne nejvíc. Povzbudila tak velký zájem o privatizaci bytů jejich nájemníkům. Velká část obecních bytů byla postupně rozprodána. Neplatiči nechávala vystěhovat. Jen jedna si přišla na zastupitelstvo proti exekuci stěžovat. Marně, tenkrát v roce 2001 došlo k pokusu o odvolání rady, který přítomné zastupitele Prahy 13 zcela vyčerpal. Uvolněné byty byly pronajímány podle zásady, zájemce musel zaplatit dluh včetně příslušenství a za to získal pronájem bytu, od roku 2005 za 78,5 Kč/m2 a měsíc. Obálková metoda říká, že přednost má ten, kdo nabídne jednorázově vyšší částku. Vzhledem k nízké funkčnosti soudů metodu pronájmu radní zdokonalili v tom smyslu, že se pronajímalo na rok s tím, že pokud nájemce řádně platí, je mu smlouva automaticky prodlužována o každý další rok. Pokud ne, následuje neprodloužení smlouvy a exekuce.

Na rozdíl od roku 2005 dnes tržní nájemné bytů v Praze činí 300-350 Kč/m2 a měsíc, takže se stávající komunální nájemné na Praze 13 zdálo pirátům a zeleným velmi nízké. Žádali tržní korekci nájemného s tím, že nechtějí nikoho vystěhovat z bytu. Schizofrenie nebo zlý záměr? Nevím. Zejména zastupitelé Mucala, Vaverka a Drhová si hrubě protiřečili. Naštěstí pro zbylé nájemníky bytů Prahy 13 a ubytoven neuspěli, došlo jen k postoupení obou pohledávek.

Druhý velký boj svedli ve věci účasti Prahy 13 na elektronické aukci na nákup elektřiny. Žádali s ohledem na ochranu klimatu přidat podmínku, že elektřina musí být z obnovitelných zdrojů. Jednou věcí je, že je to z hlediska fyziky nemožné, resp. to elektrorozvodná síť neumí. Dá se to brát i jako požadavek na nákup elektřiny od dodavatele dodávající pouze elektřinu z obnovitelných zdrojů. Jenže proč ne z téměř bezemisních jaderných elektráren? Protože jsou zelení jejich zuřivými nepřáteli? Zvlášť to sedělo u zelené zastupitelky Zuzany Drhové, která kolem roku 2008, kdy tehdejší předseda Strany zelených a ministr životního prostředí prosadil obří, převážně fotovoltaický tunel, byla členkou sedmičlenného nejužšího vedení SZ a v aféře tudíž plně „jela.“ Tunel druhé Topolánkovi vlády (ODS, KDU-ČSL, SZ) v úhrnném rozsahu 400-1 000 mld. Kč, který zčásti hradí státní rozpočet a zčásti spotřebitelé elektřiny, který byl zčásti daní za masovou stimulaci technicko-ekonomicky nezralých technologií a zčásti daní za superzisky různých solárních baronů, zle zatěžuje spotřebitele elektřiny a kompromituje využívání obnovitelných zdrojů dodnes. Přitom při výrobě tehdy v ČR instalovaných fotovoltaických panelů v Číně unikaly extrémně silné skleníkové plyny, takže jejich výroba a využívání přispěly v úhrnu k dalšímu rozvratu klimatu na Zemi, nikoliv k ochraně klimatu, jak nám bylo nalháváno. Ale nemáme prý chtít, aby se za své diletantství omluvili. Se svým požadavkem na zastupitelstvu Prahy 13 zelení a piráti neuspěli. Hlavním důvodem odmítnutí požadavků ale zřejmě nebyla deklarovaná obava radních, že by mohli být trestně stíháni za nehospodárné vynakládání veřejných peněz, ale ohledy na nedostatečný rozpočet Prahy 13.

Jako občan (chcete-li letitý bývalý zastupitel Prahy 13) jsem interpeloval v bodě 10 nefungující pracovní skupinu v rámci výboru Agendy 21 a skutečnost, že i jednání tohoto výboru je pro veřejnost na základě usnesení minulého zastupitelstva uzavřené. Věcnou odpověď jsem nedostal. Dále jsem interpeloval rozbitý chodník vedoucí z konečné autobusu Velká Ohrada do sídliště. Místy mají vozíčkáři problémy projet. Interpeloval jsem také znehodnocené chodníky v ulici K Nové Vsi. Přes plot se tam rozšířil a později ohnul šípek, takže se tam nedá projít. Prý mi bude odpovězeno písemně.

 

Ing. Jan Zeman, CSc., Praha

Autor: 
Ing. Jan Zeman, CSc.,
Zdroj: 
ZO KSČM Praha 13