Ohlédnutí za volebními sliby na Praze 13

25. 8. 2019

Uplynulo 10 měsíců od komunálních voleb na Praze 13. Je čas se ohlédnout, jak staronové vedení (ODS, ANO 2011 a starostové + KDU-ČSL) plní své předvolební sliby.

Je pravda, že volební sliby ODS mě překvapily: zajistíme postavení parkovacího domu na Zličíně, radlické radiály, nepřipustíme žádné zahušťování stávající zástavby na Praze 13. Nic proti takovým cílům. Ale jako předvolební slib v situaci, kdy ani z pozice starosty, rady a zastupitelstva městské části Prahy 13 jejich splnění není možné výrazněji ovlivnit, smrdí populismem a neseriózností. Možná starosta pan Vodrážka počítal se zvolením do zastupitelstva hlavního města Prahy a jeho ovládnutí ODS. Do zastupitelstva hlavního města byl sice zvolen, ale vítězná ODS zůstala s ANO 2011 na hlavním městě v opozici. Nová koalice na hlavním městě - piráti, Hnutí pro Prahu a TOP09 +STAN - má jiné představy o rozvoji Prahy, a také jisté nevyřízené účty.

Parkovací dům na Zličíně u stanice metra se stavět nebude, místo toho se prodlouží trasa B metra o půl kilometru a tam se postaví další stanice metra Depo Zličín a u ní mnohem menší parkovací dům. Že prodloužení trasy metra B o půl kilometru a stavba nové stanice u depa je dopravně neodůvodněná a v nedohlednu (prioritou hlavního města je mnoho let nesmyslně odkládaná výstavba trasy D) a že se to nedá stihnout v tomto volebním období? To je prý podle nového vedení hlavního města jen malá vada na kráse!

Nebude se stavět Radlická radiála. Nevadí, že je jako jediná velká silniční stavba v Praze připravena k realizaci. Nová koalice na hlavním městě má jiné priority. Že se nic stavět nebude, je prý jen malý problém. Kdyby argumentovali skutečností, že připravený projekt výstavby radlické radiály má tu vážnou vadu, že vážně poškozuje životní prostředí a zdraví asi tří tisíc obyvatel Jinonic a že se tudíž musí přepracovat, tak bych tomu rozuměl. Ale jen na truc?

Tedy, z interpelace zastupitele piráta pana Murňáka na starostu pana Vodrážku, jak to že na Praze 13 neplní své předvolební sliby, když piráti a spol. ve vedení hlavního města jejich plnění znemožnili, naznačuje, že situace je ještě horší. Čert vem prý zájmy Prahy 13, jako malé děti si budeme bourat bábovičky.

Směrem k občanům se nová koalice schová schizofrenně. Na jedné straně vynakládá finanční prostředky na povzbuzení občanů k aktivnímu přístupu dění  v naší MČ, skrze akce Agendy 21 apod. Na straně druhé svým rozhodnutím vyloučit účast občanů na jednání všech výborů zastupitelstva, sice zákon nepřekračuje, ale uzavírá možnosti k participaci.

Jak pára nad hrncem se rozplynuly sliby ODS, že nepřipustí další zahušťování výstavby na Praze 13. Ještě nebyla ustavena nová rada a už bylo vydáno povolení na dostavbu dvojčat na Lužinách u stanice metra. Byla povolena výstavba domů nad tělesem metra východně od stanice metra Luka (je to hazard s metrem, páteří veřejné dopravy na Praze 13, ale vedení Dopravního podniku hlavního města Prahy s tím před lety souhlasilo a vibrace okolních domů jsou všem zodpovědným prý ukradené), je možné, že tomu staronová koalice vládnoucí Praze 13 nemohla zabránit. Ale to přece starosta pan Vodrážka a spol. věděli a přesto slibovali, že to nepřipustí. Inu, znáte to: když ptáčka (voliče) chytají, hezky mu zpívají. Předvolební sliby v Praze snesou prakticky cokoliv a jistě i proto hlavní město Praha lítá v permanentní krizi zvané nekompetentnost…

Smutné, velmi smutné.

Jan Zeman, zastupitel Prahy 13 za KSČM v letech 1998-2018

Autor: 
Ing. Jan Zeman, CSc.,
Zdroj: 
MO KSČM Praha 13