Senátor Václav Láska žaluje pana prezidenta republiky

9. 7. 2019

Tak jsme se dočetli, že senátor Láska žaluje prezidenta České republiky Miloše Zemana hned ve 24 bodech pro údajně hrubé porušení ústavy České republiky a žádá jeho zbavení úřadu prezidenta, do kterého byl, stejně jako senátor pan Láska do funkce senátora, zvolen v přímých dvoukolových volbách. Protože Česko trpí rozsáhlým udavačským a inflací trestních oznámení, nejednou jen tak ze sportu či hrubého populismu, dalo by se nad tím mávnout rukou. Senátor pan Láska je ale senátorem za Prahu 5 a 13, takže se u věci zastavme.

Přesné znění jednotlivých bodů žaloby není známo. Prý se prezident opakovaně nevhodně vyjadřoval (že by měl mlčet?), prý v červnu 2013 řešil vládní krizi tak, jak řešil (asi ji měl eskalovat do bezvládí), atd. „Ve všech případech se jedná o bezprecedentní porušení doposud respektovaných pravidel, na kterých ústavnost doposud stála. (…) Ústavně žalovaný využil prakticky každou příležitost, jak uplatnit svůj vliv v oblastech, kde mu podle práva nepřísluší, a způsobem, jejž ústava zapovídá,“ stojí v textu.

Zřejmě již neuvádí, že naše ústava je poněkud nejasná a děravá (dosud to 27 let málokomu moc vadilo), že platí, co není zakázáno, je povoleno, a že také jeho předchůdci Václav Havel a Václav Klaus si vykládali ústavu ČR značně extenzivně (podle některých se pohybovali jen na hraně, nikoliv za hranou ústavy) a že na různé problémy mohou být různé názory. Nebo snad pan senátor spoléhá na justiční mafii?

Senátor Láska po svém zvolení senátorem v roce 2014 se na zastupitelstvu Prahy 13 objevil jen krátce po svém zvolení. Problémy Prahy 13 ho zjevně nezajímaly (ne že by nebyly), jen nám přišel kázat o morálce ve prospěch zastupitelů zelených a pirátů. Za zelené byl totiž zvolen. Po té jsme ho už více na zastupitelstvu Prahy 13 neviděli, asi jako kdysi senátora Ledvinku za ODA. Naopak senátor Škaloud se v letech 2008-14 objevoval na plus minus každém druhém zastupitelstvu Prahy 13 a o některých věcných problémech komunálního charakteru s ním byla rozumná řeč.

Podivný je i boj proti některým developerským projektům. Na jedné straně je proti, na druhé straně jeho zelení a dnes pirátští přátelé prosazují tzv. metropolitní plán, založený na zásadním zahušťování stávající beztak příliš husté zástavby a zhoršování životního prostředí. V případě současného územního a stavebního řízení na bytový dům Výhledy Luka na křižovatce ulic Archeologická a Mukařovského je zásadní problém ve skutečnosti, že tento dům nad metrem ohrožuje naši podzemní dráhu, byť vedení Dopravního podniku k němu dalo souhlas. Chápu ale, že je jednodušší vznést dílčí, málo účinné námitky než bojovat s touto velkou křivárnou ze strany Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Jako právník senátor pan Láska jistě ví, že prezident může být odvolán jedině za velezradu, které se Miloš Zeman zcela určitě nedopustil. Že neleze mnohým mocných světa do zadku, považuji za klad, nikoliv za zápor. O to asi nejde. Problém vidím spíše ve skutečnosti, že příští rok v říjnu bude senátor pan Láska obhajovat svůj mandát. Vykonával ho všelijak. Praha 13 z něj neměla užitečného nic. Tak se nyní pan senátor Láska snaží zviditelnit psaním žaloby na prezidenta republiky Miloše Zemana. Zda mu to bude co platné, zůstává otázkou.

 

 

Autor: 
Ing. Jan Zeman, CSc.,
Zdroj: 
MO KSČM Praha 13