Osvobození Prahy Rudou armádou

10. 5. 2019
Marta Semelová, petr šimůnek, osvobození, 2019, olšany

 

Vystoupení předsedkyně Krajského výboru KSČM Praha Marty Semelové na shromáždění k 74. výročí osvobození Prahy Rudou armádou

 

Milí přátelé, ráda bych se s vámi podělila o jednu zkušenost.

V pondělí 6. května jsem byla, a ne sama, přivítat v našem hlavním městě motorkáře Noční vlci, kteří svou „Cestou vítězství“ z Moskvy do Berlína uctívají památku těch, kdo bojovali proti fašismu a německému nacismu. Přišli se poklonit na Olšanské hřbitovy a připomenout si tak 150 tisíc rudoarmějců padlých při osvobozování Československa a 500 rudoarmějců, kteří položili své životy na samém konci války, při osvobozování Prahy. Spolu s nimi přijeli Bělorusové, Srbové, Slováci, Francouzi, Poláci, Češi a další účastníci, kteří touto společnou jízdou vyjadřují touhu žít v míru. S pokorou přicházejí k hrobům svých a našich otců a dědů, jež bojovali za to, abychom my tady dnes mohli být.

Proti nim se postavil hlouček křiklounů s vlajkou NATO. S vlajkou, symbolizující válečné konflikty, bombardování Jugoslávie a dalších států, vraždění nevinných obětí.

Já jsem se narodila mnoho let po válce ve svobodném Československu. Svou zemi mám ve svém srdci, ale dnes musím říci, že se stydím.

  • Stydím se za ty nenávistně pořvávající fanatiky na ty, jež v úctě přicházejí na Čestné pohřebiště.
  • Stydím se za lháře, kteří falšují historii.
  • Za politiky, kteří překrucují pravdu a mění text na pamětní desce na pomníku maršála Koněva.
  • Za primátora a pražskou koalici, která odmítá vrátit na Staroměstskou radnici desku připomínající osvobození Prahy 9. května 1945 I. ukrajinským frontem Rudé armády, jemuž velel právě maršál Koněv.

Žijeme v době, kdy jsou převraceny hodnoty, vzory i právo. Ústavní soud legalizuje v ČR diskriminaci Rusů odmítajících podepsat papír jakéhosi hoteliéra odsuzující tzv. anexi Krymu, pravda je vydávána za lež a lež za pravdu, vrahové za hrdiny, hrdinové za vrahy.

Ale pravdu nelze umlčet. Je v našich srdcích, v paměti národa. A proto si každý rok přicházíme v těchto májových dnech s vděčností připomenout ty, kteří za mír a svobodu obětovali to nejcennější - své životy.

Čest jejich památce.

Fotogalerie

Autor: 
Marta Semelová, předsedkyně KV KSČM Praha
Zdroj: 
KV KSČM Praha