Pirátské výpravy z Prahy až na konec světa

8. 4. 2019
Piráti na Vltavě

Pod pomyslnou pirátskou vlajkou vyrazila pražská koalice (Piráti, Praha sobě, Spojené síly pro Prahu-TOP 09, STAN) do světa. Dlužno říci, že za nemalé peníze obyvatel Prahy. Předvolební zaklínání se blahem voličů vzalo setsakramentsky brzy za své, sliby o úsporném hospodaření s financemi města roztály, jak loňský sníh. Na rozdíl od Pražanů, jejichž cestování vede od jedné rozkopané silnice k druhé, koaliční cestovatelé nejsou troškaři. Od listopadu podniklo nové vedení pražské radnice 13 zahraničních cest. Jen za letošní březen za ně utratilo 700 tisíc korun. Cesta radního Šimrala do San Franciska 300 tisíc, návštěva Osla náměstka Petra Hlubučka (STAN) a Barcelony radní Mileny Johnové (Praha sobě) dohromady za 400 tisíc. Za hranice všedních dnů se podívali i magistrátní úředníci, byť jen na kratší cesty. Výlet několika zaměstnanců do Francie přišel na 86 tisíc korun, dvě cesty do Berlína na víc než 100 tisíc korun, slunná italská Florencie pro dva úředníky stála magistrát na 65 tisíc korun.

Na své si přišel i primátor Hřib. Cestu na Tchaj-wan, kam ho doprovázela nejen jeho manželka, ale i poslanec pirátů Jakub Michálek se svou přítelkyní, předsedkyní pirátských zastupitelů Michaelou Krausovou, a také předseda výboru pro IT Jaromír Beránek, sice podle magistrátu platila protistrana, ale bůhví, jaké negativní dopady jeho dobrodružná výprava bude mít do budoucna. V naší metropoli by to nebylo za poslední léta poprvé, kdy amatérské chování poškodilo ekonomické a politické zájmy Prahy a jejích obyvatel. Vzpomeňme na hloupé pozastavení partnerství s ruskými městy Moskvou a Petrohradem, vyvěšování ukrajinské vlajky na budově magistrátu či horlivé mávání vlajkou tibetskou.

Myslím, že Praha by si zasloužila větší míru uvážlivosti a pokory. Exotické výpravy, letištní salónky a byznys třídy pro pražské radní o skromnosti a naplňování předvolebních slibů opravdu nesvědčí. Stejně jako reklama primátora v pražském metru za bůhvíjakou částku, kdy se pro změnu na každé stanici zviditelňoval výkřiky nadšení v místním hlásiči nad výročím vstupu ČR do agresorského paktu NATO. Mám obavy, že ani tímto zaslepeným gestem trapnosti a vyhazování peněz nekončí. Magistrátní výbor pro kulturu totiž doporučil vedení města rozdělit granty na akce spojené s 30. výročím listopadového majetkového převratu ve výši 6,4 miliony korun. Hlavnímu městu chybí byty pro mladé rodiny, domy seniorů a s pečovatelskou službou, jesle a mateřské školy. Na to peníze nejsou. Piráti, Praha sobě, Spojené síly pro Prahu-TOP 09, STAN, prostě pražská vládní koalice totiž bleskurychle převzala zkušenosti svých předchůdců a užívá si na úkor nás všech.

Autor: 
Marta Semelová, předsedkyně KV KSČM Praha
Zdroj: 
KV KSČM Praha