Jaké bylo zastupitelstvo MČ Praha 13 dne 27. 2. 2019?

27. 2. 2019

Zastupitelstvo Městské části Praha 13, konané dne 27. února 2019, začalo střetem kolem interpelací. V návrhu programu chyběly, což je nehorázné. Po krátké slovní šarvátce byly do programu osmnácti hlasy opozice a části koalice doplněny.

Návrh rozpočtu 2018

Nejvýznamnějším bodem bylo jistě schvalování návrhu rozpočtu MČ Praha 13 na rok 2019. Rozpočet poměrně podrobně uvedl starosta pan Vodrážka (ODS). Příliš nevybočuje z předchozích rozpočtů, tradičně trpí nedostatkem finančních prostředků, protože dotování chudých městských částí Prahy, kam převážně sídlištní Praha 13 patří, je zjevně nedostatečné. Zastupitelé z řad pirátů a zelených vznesli řadu dílčích dotazů, jež byly zodpovězeny. Já jako občan Prahy 13 (zastupitelem již nejsem) jsem se po té pokusil o celkové zhodnocení návrhu rozpočtu MČ Praha 13 na rok 2019.

Proti roku 2018 rozpočet citelně zhubnul (Dům pro seniory je hotov a přešel do provozu), je účetně vyrovnaný, ale skrytě deficitní. Musí čerpat z finančních rezerv Prahy 13. Příspěvek na provoz mateřských školek a základních škol se lehce zvyšuje. Vzhledem ke zvyšování cen ale o málo. Rok starý rozpočtový výhled předpokládal mírný pokles příspěvků.

Za problém vysokých provozních nákladů radnice považuji neodůvodněně vysoký počet uvolněných zastupitelů městské části Praha 13.

Ptal jsem se na finanční aspekty zprovoznění Domu pro seniory. Rozpočet na tento účel vyhrazuje 20 mil. Kč. Přesné číslo ale bude záviset na počtu občanů Prahy 13, kteří služeb Domu pro seniory budou využívat.

Za problém rozpočtu považuji nízké investice. Chybí peníze na rekonstrukci školní kuchyni v základní škole Janského, kde je navíc již delší dobu v havarijním stavu vzduchotechnika, a na mnohé další. Z odpovědi vyplývá, že se vypracovává projekt rekonstrukce školní kuchyně v základní škole Janského, aby se mohlo žádat o dotaci na její rekonstrukci.

Havarijní stav jednoho z parkovišť na Janského ulici se bude řešit v závislosti na zjištění příčiny sesouvání parkoviště.

Návrh rozpočtu nepodpořili piráti a zelení, podobně návrh dlouhodobého rozpočtového výhledu a rozpočtových změn. K rozpočtu patřilo i schválení některých dotací, například pro Kulturní dům Mlejn.

Poměrně obsáhlá diskuse se vedla kolem návrhu Strategického plánu MČ Praha 13 na nejbližších 6 let. Všichni chtějí Prahu 13, kde by se dalo dobře žít. Základní problém je příliš mnoho neznámých včetně fatální závislosti MČ Praha 13 na rozhodnutích hlavního města Prahy. Padlo i slovo charakteru vydírání vedení Prahy 13 ze strany jednoho piráta. Projekty se žádostmi o dotace MČ Praha 13 budou prý na hlavním městě zkoumány mimořádně pečlivě.

Tahanice, místy přerůstající v kabaret, provázely i interpelace, kterých se ze zastupitelů účastnili pouze piráti a zelení. Pozdvižení vyvolal článek v Reflexu, dle kterého se starosta pan Vodrážka domluvil se zástupcem Trigemy na stavbě 130 m vysoké budovy (nejvyšší v Praze), na malém parkovišti vedle západního vestibulu stanice metra Nové Butovice. Smutné. Za trapas považuji také zpochybnění zákonů ze strany jednoho z pirátů. Neříkám, že mnohé zákony jsou dobré. V každém případě platí a zavazují mimo jiné zastupitele a úředníky městské části Praha 13 je respektovat.

Byly i čtyři občanské interpelace. Interpeloval jsem vážné závady v úklidu sněhu na Velké Ohradě a dalších místech Prahy 13 během sněžného únorového týdne. Některé, zvláště jedna z firem selhala. Vedení radnice s ní chce ukončit spolupráci, která má podle stávající smlouvy brzy skončit. Vypíše na tyto a další služby výběrové řízení. Občanskou byl interpelován velký nepořádek u stanice metra Hůrka (spravuje Technická správa komunikací Prahy) .

Ing. Jan Zeman CSc.
KSČM Praha 13