Na zastupitelstvu MČ Praha 13 dne 20. 6. 2018

22. 6. 2018

Ing. Jan Zeman, CSc., zastupitel KSČM Prahy 13                                             22. 6. 2018

Toť otázka. Starosta Prahy 13 David Vodrážka a místostarosta Petr Zeman (oba ODS) některé věci zjevně nezvládli.

Den před zastupitelstvem vedení Prahy 13 obdrželo rezignaci zastupitele TOP 09 Jakuba Lapáčka na mandát zastupitele. Vyřídit náhradníka se stihnout nedalo. Co ale chybělo, bylo informovat zastupitele. Zpráva o rezignaci Lapáčka tak běžela jen tichou poštou. Kdo ji neposlouchal, divil se, že jméno rezignujícího zastupitele zmizelo z panelu zastupitelů.

Divoká slovní přestřelka se strhla kolem haldy MakčuPikču, původně navážky, dnes už prakticky součásti Centrálního parku Prahy 13. Její pozemky z velké části vlastní hlavní město Praha, z malé soukromý vlastník, resp. rozhodování o ní je v zásadě na hlavním městě. Občas přijde za starostou soukromý investor, zpravidla s prapodivným návrhem na využití haldy. Před časem protesty vyvolal záměr postavit na ní hlučnou bobovou dráhu. Podařilo se jej odvrátit. Nyní ODS Prahy 13 na svém předvolebním internetu slibuje postavit na ní sněžný areál s možností využití až do teplot plus 15oC. Pan starosta tuto věc ale zapřel a místostarosta Petr Zeman ještě obviňoval druhé ze lhaní. Když byl usvědčen z klamání zastupitelů, vymlouval se na údajné hacknutí jejich internetové stránky. Nakonec se starosta i místostarosta museli omluvit. Ano, také záměr stavět na haldě „sněžný areál“ se občanům nelíbí. Plně je chápu. Zvláště, když zásadní připomínka k návrhu metropolitního plánu – požadavek převést Centrální park Prahy 13 do nezastavitelných ploch získal jen 7 hlasů KSČM, zelených a pirátů, takže neprošel.

Nezvládnuté bylo projednávání nejdůležitějšího bodu – návrhu metropolitního plánu. Věnoval jsem mu samostatný příspěvek. Pojmout toto projednávání jako běžný bod, nedovolit i vedoucímu klubu KSČM přednést připravené vystoupení, předčasně odhlasovat ukončení diskuse, to je hodně velká arogance tím spíš, že metropolitní plán ohrožuje celou Prahu včetně Prahy 13. Moudrý nebyl ani partajnický přístup k návrhům KSČM, zelených a pirátů. Ano, i na komunální úrovni je často důležitější, kdo návrh předkládá, než jaký ten návrh je.

Ocenit je nutné především jednomyslné odmítnutí návrhu metropolitního plánu Prahy a schválení osmi z devíti dalších zásadních připomínek k jeho návrhu.

Z dalších bodu je nutné uvést schválení jednoho volebního obvodu a 35 zastupitelů pro komunální volby 5. – 6. října 2018, schválení hospodaření Prahy 13 za první čtvrtletí, některých dotací a přesunů v rámci rozpočtu ad. Schválena byla zpráva o činnosti Střediska sociálních služeb Prahy 13 za rok 2017 (vyslovuji pochvalu) a koncepce rodinné politiky. Koncepce rodinné politiky byla připravena sice velmi pozdě, ale přece. Vcelku je dobrá, ale má jedno vážné negativum: pro nejpostiženější – nebydlící občany – nechce dělat nic.

Autor: 
Ing. Jan Zeman, CSc.
Zdroj: 
MO KSČM Praha 13