Podivná péče o mosty i na Praze 13

10. 2. 2018

Tragický pád přesluhující Trojské lávky dne 2. prosince 2017 do Vltavy včetně dvou těžkých a dvou středně těžkých zranění chodců jdoucích po lávce a nedávné uzavření Libeňského mostu přes Vltavu pro havarijní stav (značka – ač jde o jediný kubistický v Evropě, chtějí ho zbourat a nahradit mostem větším, aby se snad občanům Prahy 7 neulevilo od aut) říkají, že dlouhodobá kritika nedostatečné údržby a opravy silnic a mostů v Praze ze strany zastupitelů KSČM i občanů je oprávněná. Ne jinak je tomu na Praze 13.

Předloni byl v Nových Butovicích potichu z iniciativy Technické správy komunikací hlavního města Prahy zbourán most Na Zlatě pro zchátralost (byl zprovozněn v roce 1988!) a protože hlavní město Praha nechala rozestavěné obchodně kulturní centrum změnit v ruinu, kterou teprve nedávno nahradil developer Trigema novou odlišnou výstavbu, takže most nebyl příliš využit. V havarijním stavu je ale i část pěší estakády mezi Trigemou a poliklinikou Lípa, zprovozněná též v roce 1988. Nesmí pod ní parkovat auta, ale pěší po ní zatím chodit můžou. Demoliční výměr na estakádu již byl vydán, údajně se s bouráním čeká na jarní klimatické podmínky. Inu, péče řádného hospodáře vypadá jinak. Útěchou má být, že ostatní lávky na Praze 13 mají být v pořádku. Nedobrý obrat skýtají silnice. Děr je v nich požehnaně.

K dobrým zprávám patří pokračující výstavba Domu pro seniory. Hrubá stavba již stojí, v současné době probíhá její zateplování, zavádění inženýrských sítí apod. Rada městské části Praha 13 po delší přípravě vypsala výběrové řízení na provozovatele Domu pro seniory. Má-li být dům pro seniory v září/říjnu 2018 zprovozněn, mnoho času nezbývá. Doufáme, že se Dům pro seniory podaří v brzké době zprovoznit ku prospěchu našich seniorů. 

Autor: 
Jan Zeman, zastupitel KSČM na Praze 13
Zdroj: 
ZO KSČM Praha 13