Drobnosti z komunální politiky

15. 11. 2017

Ing. Jan Zeman, CSc., zastupitel KSČM Prahy 13                                             15. 11. 2017

Drobnosti z komunální politiky

Může se stát, že práce opozičního zastupitele není příliš vidět. Zvláště na radnici, která se neotřásá aférami a která je velmi silně závislá na hlavním městě Praze. Je třeba ale vidět, že na radnici městské části toho mnoho k politikaření není, tedy pokud není cílem vyvolávat umělé problémy, například za účelem se zviditelnit. Občany zajímá zejména, zda věci obecní fungují, tak jak mají. Bohužel zdaleka ne vždy fungují a zdaleka ne vždy zjednat nápravu je jednoduché.

Případ malý – díry v silnicích. Máme jich na Praze 13 požehnaně, byť v rámci Prahy i České republiky nejsme tím mimořádní. Je těžko pochopitelné, když na odjezdovém stání autobusů na konečné Velká Ohrada jsou dva roky stále hlubší koleje. Stěžuji si na odboru dopravy, odbor dopravy Prahy 13 to pravidelně reklamuje na Technické správě komunikací (hl. m. Prahy) a prakticky se nic neděje. Po roce a půl na ony hrubé koleje namalují bílé čáry. Potěmkinovská vesnice? Tak nějak to vypadá. Uběhne dalších šest měsíců a nic. Nejednou přichází milé překvapení, ostudné koleje na odjezdovém stání autobusů v zastávce Velká Ohrada jsou opraveny. Uleví si nejen tam zastavující autobusy MHD.

Školská rada má kontrolovat zejména, zda je o budovy základních škol řádně pečováno. Tedy, v úhrnu bylo do škol a školek Prahy 13 investováno v posledních 10 letech hodně peněz, budovy škol a školek byly mimo jiné zatepleny. Co je to ale platné, když do základní školy Jánského, kdy jsem ve školské radě, při větších deštích zatéká. Výroční zpráva školy za období 2016/17 mluví hned o třech místech – v oblasti tělocvičny, kolikrát to již bylo řešeno a zatéká tam dále, v oblasti kuchyně (zdroj neznámý, snad místa instalace solárních kolektorů pro ohřev teplé vody) a do skladu. Předloni převzala správu školních budov správcovská firma Ikon. Zlepší se situace? Nebo se budou řešit hlavně havarijní stavy? Tedy zatékání vody do budovy je pro budovu zhoubné a tudíž představuje havarijní stav. Nezbývá než problém opět reklamovat, honit. Uvidíme, jak se situace bude dál vyvíjet.

Základní škola Janského potřebuje také kvalitní venkovní hřiště. Léta bylo v havarijním stavu. Předloni se podařilo opravit první část. Druhá část rekonstrukce by měla proběhnout nyní, do konce roku 2017. Uvidíme, co na to počasí.

K úspěchům patří jistě rekonstrukce někdejšího Sport Centra v Nových Butovicích na mateřskou školku, kde tři třídy z pěti budou pro děti staré 2-3 roky (režim jeslí, jež od zrušení posledních jeslí na Praze 13 v roce 2001 – zastupitelé KSČM hlasovali proti – zcela chybí). Podařilo se vytvořit novou mateřskou školku U stromu na velmi dobré úrovni. Velkou část peněz se podařilo získat z dotací z rozpočtu hlavního města a ministerstva školství.

K úspěchům patří i probíhající výstavba Domu pro seniory. Snaha postavit Dům pro seniory na Praze 13 je staršího data. Měl vzniknout na místě stávající autobusové smyčky Sídliště Stodůlky v režii hlavního města. Nekonečné obstrukce až ignorace ze strany hlavního města bez ohledu na tam vládnoucí garnituru dohnala Prahu 13 k rozhodnutí pořídit Dům pro seniory jinde a z vlastních peněz, byť částka téměř 300 mil. Kč není pro finančně značně podvyživenou městskou část Praha 13 rozhodně malá. Městská část Praha 13 s asi 65 000 obyvateli jej velice potřebuje. Snaha zastupitelů ODS, ČSSD, někdejší Občanské koalice, dnešní ANO 2011 a KSČM (přes odpor zastupitelů TOP 09 a dnes i zelených a pirátů) nakonec přináší ovoce. Hrubá stavba Domu pro seniory stojí a je naděje, že na podzim 2018 bude Dům pro seniory na Praze 13 zprovozněn.

Momentálně se žhavým tématem stává příprava nové strategie rozvoje Prahy 13. Dosavadní strategie je stará, prošlá (do roku 2014) a její absence mimo jiné ohrožuje možnost získávat některé druhy dotací z rozpočtů vyšších stupňů. První pracovní jednání proběhlo. Řešila se na něm tzv. SWOT analýzy – klady (silné stránky), zápory (slabé stránky), příležitosti a ohrožení Prahy 13. Vyšlo se z té předchozí, ale některé věci se upřesňovaly a doplňovaly.

MO KSČM Praha 13