Prapodivný záměr firmy FINEP na Západním Městě

7. 6. 2017
Britská čtvrť

Veřejné slyšení k žádosti firmy FINEP o územní rozhodnutí na kus pozemní komunikace na Západním Městě, konané dne 7. června 2017 na radnici Prahy 13, bylo dosti bouřlivé. Nebylo divu. Investor chce občanům Britské čtvrti Západního Města prapodivně upravit životní prostředí – chce přes klidovou zónu Britské čtvrti vést dočasně silniční dopravu, asi 300 vozidel za 24 hodin. Jak spočítali těch 300 vozidel za 24 hodin, se účastníci veřejného slyšení nedozvěděli. Víc by prý nemohlo být povoleno. Jak to chtějí garantovat, prý nevědí.

Že je Britská čtvrť klidovou zónou? Když jde o peníze, nezná soukromý developer bratra! Že oblast dopravy v klidu není určena pro tranzitní dopravu? Že se tam batolí i děti a přitom tam nejsou ani vyvýšené chodníky? Že chce zabrat a přerušit místní silničku do osady Chabů? Pro soukromého investora to prý není žádný problém. Hlavně když přístupová cesta ho bude stát místo 10 jen 2 milióny Kč, jak kdosi poznamenal. O zisk mu jde za každou cenu.

Na veřejné slyšení investor vyslal svou novou pracovnici, která o projednávané investici mnoho nevěděla. K zmatení veřejnosti? Ano, tak se to vykládalo. Co na svých pozemcích západně od Britské čtvrti chce investor stavět, prý dosud neví. Jde mu prý jen o tu pozemní komunikaci, o ten průjezd přes klidovou zónu Britské čtvrti. Že by se měl snažit domluvit s lidmi, v Britské čtvrti bydlícími? Jednání s dotčenými je zřejmě přežitkem starých dob. Tedy, investor jednal, ale opakovaně za zády občanů Britské čtvrti a těmto občanům systematicky mlžil. Ze lží ho usvědčoval i přítomný zástupce Institutu plánování a rozvoje Prahy. Tedy, firma FINEP s IPRem jednala, ale ne o záměru výstavby na Západním Městě. Jasný nesouhlas se záměrem vyslovil jménem radnice Prahy 13 i starosta David Vodrážka (ODS). Stejného názoru byli i další přítomní zastupitelé včetně mě.

Blíže neurčená investice firmy FINEP na Západním Městě má dopravní řešení v podobě dostavby ulice Bessemerovy a jejího rozšíření z dvoupruhu na čtyřpruh. Dopravní zpřístupnění příslušného pozemku lze řešit i komunikací západně od investorova pozemku. Problém je, že firma FINEP chce ušetřit. Na úkor občanů Britské čtvrti. A tak na Západním Městě zuří ostrý konflikt s tam bydlícími občany. Smutné.

Zastupitelé KSČM v zastupitelstvu městské části Praha 13 podporují boj občanů Britské čtvrti Západního Města proti zjevně neúnosnému záměru developerské firmy FINEP.

Autor: 
Jan Zeman
Zdroj: 
ZO KSČM Praha 13